maanantai 8. lokakuuta 2012

Karvainen ja karvas totuus

Puudelin hidas aukirullautuminen käynnissä...

Milolla on pitkään jo ollut ihana, pehmeä peti, jonka äitini osti sille joululahjaksi jo pari vuotta sitten. Petiä ei kuitenkaan ole koskaan tullut käytettyä, paitsi kerran kun pyysin Milon siihen makaamaan, että sain napsaistua söpön kuvan. Nyt kuitenkin Milo on maannut paljon työpöytäni alla kun tässä istuskelen, koska sitä pelottaa ikkunoiden napsahtelut sateella (jep, normaali pelkohan se) ja se haluaa olla lähelläni. Koska kylmällä, kovalla lattialla makaaminen ei tee hauvalle mitenkään erikoisen hyvää (se alkoi nilkuttaa), keksin tunkea pehmeän pedin pöytäni alle. 

Noh, alkuunhan Milo makasi tietenkin uhmakkaasti aivan jaloissani, pehmeän petinsä vieressä. Pyysin sitä makaamaan pedissään ja kas, eipä ollut aikaakaan kun se viimein oivalsi, että siinä on kuin onkin ehkä oikeasti mukavampi maata. Nyt puudelirulla rullaantuu siihen melkein aina kun itse olen pöytäni ääressä. Herttainen näky...

Juuri muuten kun pääsin iloitsemaan saamastani työpaikasta (josta ensimmäiset 4,5 kk on palkatonta harjoittelua), minulle selvisikin aika karvaasti, että tämäkin oli periaatteessa kategoriaan "liian hyvää ollakseen totta" kuuluva tapaus. ECAMista (se "välikäsi") soitettiin tänään ja kysyttiin, onko mulle ok että menisinkin 6 kk koulutus/harjoittelujaksolla sen 4,5 kk sijaan. Ihmettelin vähän ja sanoin etten ollut tiennytkään että sellainenkin "mahdollisuus" on. Sain kuulla että yritys oli ensisijaisesti halunnut ottaa jonkun tällä menetelmällä töihin. Sanoin, että olisin mieluummin vain 4,5 kk harjoittelussa ja sitten töissä, kun taloudellinen tilanteemme on mitä on. ECAMista luvattiin ehdottaa asiaa työnantajalle. Sanoin kuitenkin, että mikäli se on ehdoton EI, suostun siihen 6 kk harjoitteluunkin, koska sittenhän lopussa kuitenkin saisin työsopparin. ECAMista myös lohduteltiin, että todennäköisesti työsopimus voidaan tehdä jo ennen koulutus/harjoittelujakson loppumista, jopa hyvin aikaisessa vaiheessa. Sieltä ilmoitettiin myös, että työnantajani soittaisi minulle kohta ja sopisi vielä jostain yksityiskohdista. Kun puhelu tuli, homman todellinen luonto alkoihin tosiaan selvitä. Työnantaja kertoi, että heillä tosiaan oli tarkoituksena mieluummin ottaa se 6 kk harjoittelija, koska sinä aikana ennättäisi enemmän ja se olisi heille taloudellisesti paras ratkaisu. Puhuimme siitä, miten ECAM puolestaan oli puhunut 4,5 kk jaksosta jo ikänikin puolesta. Kysyin sitten suoraan että oliko heillä siis mielessä että he ottavat harjoittelijan 6 kk ajaksi ja se on sitten siinä? Kyllä vaan, tämä oli suunnitelma. Mitään työpaikkaa ei ollut harjoittelijalle tässä vaiheessa suunniteltu, vain tämä harjoittelujakso. Työnantaja sanoi, että tokihan tämän tarkoituksena on työllistää minut, mutta se, työllistynkö heille on sitten asia erikseen, koska he eivät tiedä mitä tämä paikka tuo tullessaan ja onko töitä enää 6 kk jälkeen. Hän myös sanoi, että ei pahastu jos saan muualta työpaikan ja vaihdan heiltä sinne ennen kuin 6 kk on täynnä. Huh? Minä kun luulin, että tässä mennään sillä ECAMin systeemillä, että 4,5 kk harjoittelun jälkeen työnantaja tarjoaa työsopimuksen kyseessäolevaan työhön. Yritin hyvin kainosti ilmaista haluni saada oikeasti TYÖPAIKKA, mihin työnantaja tuumaili, että tokihan tässä saa hienoa työkokemusta ja täytettä CV:n... No miksipä ei, tottahan sekin, mutta kyllä mielestäni 29-vuotiaana voisi jo olla elämässä muutakin kuin työnteon harjoittelua!

Nyt en sitten ihan tiedä mitä tässä tekisin, mutta aion olla huomenna yhteydessä ECAMiin ja kysyä että mitäs ihmettä, sillä en usko että sielläkään tiedetään mistä nyt on kyse... Huoh. Ei taida ne nallekarkit tulla ollenkaan tähän osoitteeseen...

5 kommenttia:

Matkantekijätär kirjoitti...

No ei kyllä todellakaan näy sulle jäävän yhtään nallekarkkia! Siis tuo on aivan törkeyden huippu!!! Eli menet töihin puoleksi vuodeksi, mutta senkään jälkeen saat lähteä nostelemaan, kun olet työt ilmaiseksi tehnyt!!! Uskomatonta! Sun sijassa vetäisin itkupotkuraivarit kotona ja soittaisin ja kertoisin, että pitäkää harjoittelunne. Jos niiden taloudellinen tilanne ei salli työntekijän palkkaamista, niin mites sun taloudellinen tilanne?! Se CV:n täyte ei mahaa täytä eikä maksa vuokraa. Mulla tulee savua korvista, kun olen niin pahalla päällä sun puolsta!
Koita pysyä kovana ja vaatia itselles kunnon sopimus. Älä ole kiltti, äläkä suostu 'mihin vaan'. Tsemppiä!

Jenni kirjoitti...

Huuuh... Yritän tässä nyt päättää, että mitä ihmettä teen. Tuo sun ehdotuksesi oli juuri se munkin ensimmäinen reaktio tähän kaikkeen. :P Toisaalta, eipä mulle ole mitään muutakaan mistään tarjottu, eikä hakemuksiini vastattu... :/ Argh, vaikeaa... Tuntuu vaan nyt siltä ettei yrityskään oikein tiedä mitä he haluavat ja mihin työhön he haluavat ihmisen tällä hetkellä... Sekään ei helpota tilannetta :/

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Voi kurja, mikä tilanne. Tiedän, että tämä ei lohduta sinua pätkääkään, mutta tämä on valitettavasti hyvin, hyvin yleistä nykypäivänä. Olen sinua hieman vanhempi, ja ilmeisesti juuri ja juuri ehtinyt aikanaan saada jalkani nykyisen työnantajan oven väliin ennen tätä muutaman viime vuoden aikana ilmennyttä armotonta meininkiä, mitä työnantajien puolelta harrastetaan. Tosin jouduin tekemään kuusi määräaikaista pätkää putkeen, ennenkuin sanoin että nyt riitti, kuusi sopparia kolmen vuoden aikana ei enää ollut mikään tilapäinen tarve. Minulla kävikin silloiselle nousukaudelle osunut hyvä tuuri ja sain lopulta "vakinaisen" paikan... Mutta tiedän hurjan paljon samassa työpaikassa olevia, itseäni nuorempia ja myöhemmin aloittaneita, jotka ovat joutuneet vuokratyöntekijän "orjuuteen" ja armottomaan epävarmuuteen, vaikka tekevät vuodesta toiseen samaa työtä samassa työpisteessä, mutta ilman niitä etuja mitä vakituisille "suodaan". Ja siitä huolimatta, että työni on vakituinen ja on ollut jo useita vuosia, pelkään joka kuukausi, oikeastaan ihan joka viikkokin sitä, että työtehtävät itseltä ja tiimiltämme jostain syystä "lakkaavat olemasta". Olin vuosituhannen alussa myös työttömänä, joten tiedän todellakin mitä penninvenytys tarkoittaa. Ehkä siksi se pelko työpaikan menetyksestä on tavallaan suurempi, kun tietää sen kolikon toisen puolen jo entuudestaan.

Mitä yritän tällä kertoa on se, että minusta sinun kannattaisi ottaa vastaan tuo tarjottu tehtävä, niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaakin. Pääsisit kuitenkin tekemään uusia asioita, osaksi porukkaa, solmimaan uusia suhteita - hei verkostoitumista! :) - ja kuka tietää, ehkä puolen vuoden päästä joku muu työpaikasta on lähdössä pois tai sairaslomalle, perhevapaalle tms jolloin voisit saada mahdollisuuden uuteen sopimukseen?

-robotiton anonyymi :)

Katje kirjoitti...

No voihan sentään! Siis ilmaiseksiko he haluat sinne jonkun tekemään töitä? Ihmeellistä toimintaa kyllä...

Juhannusruusu kirjoitti...

Jotkut työnantajat käyttävät kyllä törkeästi hyväkseen erilaisia työhallinnon tukia. Välillä tuntuu, että sekä hallinnossa, että työnantajilla kaikki keinot ovat sallittuja ja (pieni) ihminen jää sivuseikaksi erilaisten toimien jalkoihin.

Tsemppiä pimeään ja sateiseen syksyyn!