sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kukkapenkin yllätys

Mikäs se siellä parvekkeen kukkalaatikossa mönkii?

Parempi kysymys lienee... miten ihmeessä etana pääsi 1. kerroksen parvekkeen kukkalaatikkoon? Mikäli se todellakin kiipesi sinne, on sen täynyt taittaa matkaa päivä jos toinenkin ja suoriutua melko uskomattomista haasteista. Tosin, aikani tätä tutkittuani tulin siihen tulokseen, etten edes yllättyisi, sillä sen verran erinomaisesti tämä jättietana (tai kotilo, todennäköisesti jonkinlainen lehtokotilo) kiipeili jos jonkinlaisella korrella, varrella ja lehdellä. 

Etanakin näyttää kesällä ruskettuvan. Kotelon alla normaalisti suojassa nököttävä osa on paljon vaaleampi, kuin muu etana... Mielenkiintoista.

Venyy, muttei katkea.

Täytyy kyllä myöntää että koin melkoisen järkytyksen kun orvokeita leikatessani tämä sattui lötköttämään yhden kukkasen varrella... Olenhan nyt ennenkin etanoita nähnyt, mutta en kyllä ihan äkkiä odottanut niitä parvekkeellani näkevän. Kysymys kai kuuluukin nyt... onko niitä tuolla useampia? Lisääntyykö tämä yksikseen vai tarviiko ystävän?

Tämä oli varsin sosiaalinen etana, joka ei turhia ujostellut.

Koska etanat saattavat herkutella kasvien juurilla (mistä ehkä johtuu parin orvokin epämääräinen rötköttäminen), katsoin parhaaksi viedä etanan alas nurmikolle. Mike tarjoutui heittämään sen sinne, mutta en ollut ihan vakuuttunut, että poloinen selviytyisi lennosta kolhuitta, joten lähdin Miken kanssa valikoimaan sille uutta asuinpaikkaa sellaisesta paikasta, jossa ihmiset eivät kulje, niin ei jää ainakaan ihan heti kenenkään kengän alle. Tuostapa oltaisiin saatu mukava lemmikki, jos meillä olisi ollut sille joku sopiva uusi koti...

Vas. Jennin nimipäivän kunniaksi / Oik. Oman parvekkeen antimia

Ostin eilen itselleni sievän sinivioletin Saintpaulian, joka pääsi edustuspaikalle työpöytääni somistamaan. Toivottavasti osaan huolehtia siitä niin, että se kukkii vielä uudestaankin ja pitkälle syksyyn. Omalta parvekkeelta leikkasin valtavaksi kasvaneista orvokkipuskistani kasan keltaisia (ja keltapinkkejä) isoja orvokkeja ja kimpun pieniä syvän sinisiä orvokkeja. Samalla napsaisin myös pelargoniasta pari komeaa kukkaa kotia kaunistamaan. 

Täytyy kyllä sanoa, että omasta mielestäni paras asia kesässä on ehdottomasti kauniina kukkivat kukat - sekä kotona, että luonnossa! ...Ja yllättävät etanat?

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Etanahan on saattanut olla jo kukissa munamuodossa tullessaan teille..tai sitten se on kiivennyt seinää pitkin. UKssa etanoita oli enemmän kuin laki sallii ja siellä aina erityisesti aamuisin tiiliaidat ja seinät olivat sellaisen limavanan peitossa, siitä näki missä kaikkialla etanat oli kulkeneet yöllä. Superällöttävää ://

Jenni kirjoitti...

Mike tuumasi, että tämä lienee se "Lontoon salattu puoli", jota ei turistioppaisiin painetakaan ;D