torstai 16. kesäkuuta 2011

Suunnitelmia tulevaisuudelle

Suuret on suunnitelmat, mutta kuinkas niiden toteuttaminen? 

Miken vuokrasopimus päättyy elokuuhun (mikä on ihan nurkan takana!) ja niinpä herran on aika siirtyä Suomeen. Toivon hartaasti, että muutto sujuu kivuttomasti emmekä joudu mihinkään hillittömään paperisotaan (jälleen kerran) - etenkin kun Mike luopuu tänne tullessaan työpaikastaan, autostaan ja asunnostaan, mikä tekee paluun lähes mahdottomaksi.

Mitä Mikeen muuten tulee, realistinen suunnitelma olisi se, että Mike käyttäisi melkeinpä koko ensimmäisen vuotensa intensiiviseen suomen kielen oppimiseen, minkä jälkeen hän yrittäisi hakeutua kouluun. Hän haluaisi myös jäädä Tampereelle, kuten minäkin, minkä vuoksi olen keskittynyt katselemaan asuntoja täältä. Toivottavasti myös koulutus onnistuu Tampereella, sillä olen vähän nyt katsellut tässä asumisoikeusasuntoja "sillä silmällä", sillä niissä on ehdottomasti puolensa - etenkin meidän eläinystäviä ajatellen. Laitoinkin jo järjestysnumeron hakuun ja odotan sellaista postista 2 viikon kuluessa.Nuorempi isosiskoni ja vanhempani ovat myös kummatkin tahoillaan suunnitelleet tamperelaistumista. Katsotaan kuinka sen kanssa käy. Siinä olisi kyllä puolensa...

Mitä omiin suunnitelmiini tulee, olen aloittamassa "uraa" freelancerina. Tarkoitus olisi tarjota seuraavia palveluita:
- Internet-sivujen tekeminen pääasiassa valmiita alustoja hyväksikäyttäen (blogger, wordpress yms.)
- Internet-sivujen päivittäminen (myös ihan html-koodilla)
- Suomi-englanti-suomi -käännöstyöt (tosin en voi tehdä virallisia käännöksiä, koska en ole siihen koulutettu)
- Kuvitus (kunnianhimoisena ajattelin kehittää piirtämistä/maalaamista/valokuvausta)
- Sisällöntuotanto (eli siis erilaisia tekstejä tarpeen mukaan)

Idea elää vielä, muutakin saattaa olla tulossa... Yritän päästä starttaamaan kunnolla elokuuhun mennessä ja niinpä pyrinkin nyt hyödyntämään sekä kavereiden, että sukulaisten ja kummien yrittäjyystuntemusta parhaani mukaan.

Viimeiset pari viikkoa etenkin ajatus freelancerin hommista ja yrittäjyydestä on jyllännyt mielessä niin vahvana, että uni ei meinaa iltaisin tulla ja päivisin ajatukset eivät hanki pysyä kasassa. On haastavaa tehdä sekä täyttä päivätyötä, että tutustua siihen, mitä kaikkia muutoksia on odotettavissa. Olen väsynyt, mutta innoissani. Ajatukseni freelancerin elämästä eivät kuitenkaan ole mitenkään hirvittävän ruusuisia (paitsi joskus haaveilen aamu-unista ja kahvilassa istuskelusta työn merkeissä...), sillä molemmat vanhempani ovat toimineet suurimman osan elämästään yrittäjinä. Mikäli "bisnekseni" lähtevät hyvään nousuun, voi hyvinkin olla että lomia ei hetkeen ole eikä niitä aamu-uniakaan nukuta... En ole lähdössä omille teilleni myöskään rahankiilto silmissä, sillä rikastumaanhan tuolla tuskin pääsee.

Olen aina ollut vähän oman tieni kulkija ja muutenkin hyvin itsenäinen... Jo 16-vuotiaana suunnittelin yrittäjäksi ryhtymistä, eikä ajatus ole koskaan mielestäni täysin kadonnut. Reilu vuosi sittenhän kävin asiaan enemmän perehtymässäkin, mutta nyt tuntuu että tilanne on taas ajankohtainen. Yritän myös päästä kehittämään itseäni ja saamaan töitä plakkariin, joista sitten on hyötyä jos/kun joskus haen jollekin töihin. Tosin aion pitää samalla koko ajan silmät ja korvat auki myös hyville osa-aikaisille paikoille.

Sellaisia suunnitelmia täällä!

10 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Rohkeasti freelanceriksi, kyllä niitä päivätöitä voi hakea sitten uudelleen, jos yritys ei otakaan tuulta siipiensä alle! Erityisesti kun sinä(kin) kaavailet toimintaa, johon ei juuri pääomaa tarvitse kiinnittää vaan myyt omaa osaamistasi. Riski on siis pieni.

Täytyy myöntää, että "parit" aamu-unet on tullut uinailtua ja työhuonekin on hellepäivinä yleensä parvekkeella tai terassilla. :D Toisaalta sitten pahimmillaan työpäivä on venynyt 24-tuntiseksi ja ylikin.

Ootko tehnyt miten paljon käännöstöitä tähän mennessä? Mulla voisi olla muutamia yhteystietoja jakaa, mutta yleensä vaaditaan ainakin pari vuotta käännöskokemusta ennen kuin ottavat listoilleen. Virallista kääntäjän leimaa ei ole juuri kukaan kaivannut. Senkin voi toki halutessaan hankkia, ei vaadi mitään tiettyä koulutusta.
Kun on saanut jalan oven väliin niin töiden saanti tietysti helpottuu - itse en ole mainostanut/etsinyt uusia asiakkaita aktiivisesti enää vuosiin, vaan puskaradio toimii.

Omalla kohdallani ikävintä pienyrittäjyydessä ei yllättäen ole ollut töiden epävarmuus vaan se, että kaikki asiakkaat eivät yksinkertaisesti maksa laskujaan ajoissa... tai koskaan. Kolmen vuoden yrittäjyyden aikana olen tehnyt käytännössä 6 kk ilmaista työtä, koska pari asiakasta on jättänyt laskut maksamatta ja "kadonnut" tai hakeutunut konkurssiin. Yleensä alihankkijoiden laskut ovat niitä pinon alimmaisia, jos yrityksen taloudellinen tilanne on huono. Se sapettaa.

Ioanna kirjoitti...

Muakin kiehtoo tällä hetkellä eniten freelancerin työt niin opiskelun ohessa kuin valmistumisen jälkeen. :) Onneks friikkuilua pääsee kokeilemaan jo ennen varsinaiseen työelämään hakeutumista, ehkä sitten osaa jo varmemmin sanoa, sopiiko se minulle.

Suosittelisin kuitenkin sua ihan rohkeasti kokeilemaan freelancerin töitä. Kaikella on puolensa tietty ja itse ainakin kuullut paljon positiivisia kokemuksia. :)

Jenni kirjoitti...

Salla,

En ole koskaan toiminut virallisesti kääntäjänä, mutta jokainen työpaikka jossa olen ollut, on teetättänyt mulla käännöstöitä - englanti on sentään meidän perheen kieli ollut kohta 7 vuotta ja sanoisin, että se luonnistuu yhtä hyvin kuin suomen kielikin... Olen tulkannut paljon, mutta myös kääntänyt esim. suomen kielisiä maaoppaita englanniksi (ollessani työkkärissä).

Jenni kirjoitti...

Niin ja Ioanna,

musta vaan tuntuu -nyt-, että se olisi mulle jollain tapaa ominta. Tykkään monipuolisista töistä, en yleensä jaksa tehdä yhtä ja samaa päivätolkulla. :)

Johanna kirjoitti...

Kuten Salla sanoikin, tuo on ihan hyva ala aloittaa yrittajyys kun paaomaa ei juuri tarvitse. Ja sita pystyy kuitenkin aloittamaan normityon ohessa aluksi ja siirtymaan sitten taysipaivaisesti siihen kun on asiakkaita sen verran.

Tsemppia! :)

Jossu kirjoitti...

I'd say go for it. I've done a bit of freelance-translation work here in the UK and noone has ever needed any certificates from me. I've done ENG-FIN and then also the other way around, as well and ENG-GER for work. If you can get on proper lists then you can charge quite a bit as well in terms of an hourly wage and whatnot.

It's nice to read about your plans and even more interesting to read how Mike will adjust to life in Finland. A bit of a warning as well though...my fiance moved with me to Finland when I went back to work there for a year. He was able to get into this "kotoutumiskurssi" for foreigners looking to relocate to Finland which was put on by the Tyovoimatoimisto. Anyhow, he got into that, but basically their Finnish lessons were shite. I had trouble explaining some of the things to him, and my parents said that the stuff they were learning was, in terms of grammar etc, at the level on high school/lukio/ylaaste. I also realised, that instead of teaching them conversational finnish, they were teaching grammar....so he knew how to conjugate different verbs etc, but he had no idea what those meant. I thought that such course would teach the students items they would find in a supermarket or how to have a simple "how are you" conversation with other people. I would suggest trying to get him into any activities like a footbal club or other sports where he can find friends and mix with other finns.

Sorry, I'm rambling, but I know how difficult relocating to a country where you don't speak the language is...havin seen it first hand and also done it myself. Have you guys thought about maybe moving to an english-speaking country like the UK where finding work for both of you would be easier... :)

Elina kirjoitti...

CMS Made Simple <3__<3

Jenni kirjoitti...

Johanna,
Kiitos tsemppauksesta :D Tulee tarpeeseen.

Jossu,
Hmm... good to hear. I'm willing to teach him as much as possible myself, but it's a shame if that's what the official courses are like :( Even I suck at Finnish grammar :D Maybe he should consider the evening classes at the adult education centers, they might be more useful. Would hate to see him just go through grammar for a year and not know how to go buy milk! He's looking forward to having this thing called FREETIME here (;D) which he never had much of in Usa. He's going to continue his medieval swordsmanship stuff here and take on a new martial art, as far as his plans go. Surely he'll meet like-minded Finns there as well.

Salla kirjoitti...

En ollenkaan epäile kielitaitoasi! Hyvä kääntäjä tarvitsee kuitenkin muutakin kuin vain sen, muutenhan kaikki kaksikieliset olisivat huippukääntäjiä, vai mitä? :) Kääntäjä on aina ensisijaisesti äidinkielensä ammattilainen, ei vieraan kielen. Käännöstoimiston rekrytyössä yllätyin usein siitä, miten joidenkin halutuimpien ja parhaiten palkattujen kääntäjien englannin kielen taito ei itse asiassa ollut kovin kummoinen!
Ainakin blogiteksteistäsi päätellen kirjoitat ihan mukavaa kieltä, eli kannattaa tosiaan kysellä ja tarjota itseään käännösfirmoille.

Noista kielikursseista: mun mieheni on kokeillut sekä työväenopiston hitaasti etenevää kielikurssia että kesäyliopiston (ympärivuotisia) intensiivikursseja (3 x 4 h/viikko), ja jälkimmäiset painivat aivan omassa sarjassaan. Varsinaisista kotoutumiskursseista en osaa sanoa mitään; täällä pääkaupunkiseudulla niihin on tajuttoman pitkät jonot.
Totta on, että kursseilla opetetaan kirjakieltä ja paljon kielioppia, mutta IMHO on suhteellisen turhaa opetella irrallisia fraaseja (ns. matkailusanastoa), jos tarkoitus on oleskella maassa pidempään. Tietysti ihan ummikolle pehmeämpi lasku voisi olla hyödyksi, mutta ihan perusjutut ja -fraasit lienee mahdollista opiskella itsenäisestikin. Kuten onkin jo mainittu, sosiaalinen immersio jouduttaa käytännön kielitaitoa huimasti!

Satu kirjoitti...

Mahtavia suunnitelmia! Itse kokeilin jonkin aikaa freelancer-hommia, mutta en kuitenkaan aivan "tosissaan". Ehkä vielä joskus. Kävin kuitenkin Tampereella uusille yrittäjille, tai yrittäjille aikoviksi käytävässä (ilmaisessa) infotilaisuudessa ja Helsingissä naisyrittäjyyskeskuksen vastaavassa myös. Suosittelen lämpimästi, kannattaa hankkia kaikki tieto siitä mitä tukea/apua on saatavilla. Ja hieman inspiraatiota myös! :) Lycka till!!!!